Porin kaupunki
Opiskeluhuollon kuraattoritoiminta
Lukiokuraattori toimii Porin kaupungin lukioissa. Useimmiten käynnit lukiokuraattorin luona ovat yksilötapaamisia, mutta tarvittaessa voidaan järjestää myös perhetapaamisia ja yhteistyöpalavereja. Yhteydenoton syynä voi olla esimerkiksi poissaolot, motivaatio-ongelmat, ristiriidat ihmissuhteissa, päihteidenkäyttö sekä toimeentuloon ja asumiseen liittyvät asiat. Lukiokuraattori kuuluu tarvittaessa lukion hyvinvointityöryhmään sekä osallistuu lukiolaisille järjestettyjen pienryhmien ohjaukseen.
Opiskelijalla on oikeus saada opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalveluja säädetyssä ajassa.
Opiskelijalle on järjestettävä mahdollisuus keskustella henkilökohtaisesti opiskeluhuollon psykologin tai kuraattorin kanssa viimeistään seitsemäntenä oppilaitoksen työpäivänä sen jälkeen kun opiskelija on tätä pyytänyt. Kiireellisessä tapauksessa mahdollisuus keskusteluun on järjestettävä samana tai seuraavana työpäivänä. Mahdollisuus keskusteluun on järjestettävä myös huoltajan tai muun henkilön yhteydenoton perusteella, jollei kyseessä ole yhteydenottajan neuvonta ja ohjaus tai jos keskustelun järjestäminen on muusta syystä ilmeisen tarpeetonta.
Lukiopsykologin tai -kuraattorin arvion perusteella opiskelijalla on oikeus saada riittävä tuki ja ohjaus opiskeluunsa ja kehitykseensä liittyvien vaikeuksien ehkäisemiseksi ja poistamiseksi. Tarvittaessa opiskelija on ohjattava saamaan muita opiskeluhuollon palveluja sekä muuta erityisen tuen tarpeessa olevia lapsia ja nuoria tukevaa toimintaa.
Yhteydenotto lukiopsykologiin tai -kuraattoriin oppilaan asioiden hoitamiseksi on tehtävä yhteistyössä opiskelijan kanssa tai jos se ei ole mahdollista, opiskelijalle on annettava tieto yhteydenotosta ja mahdollisuus keskustella sen syistä viimeistään seitsemäntenä koulun työpäivänä sen jälkeen kun yhteydenotto on tehty. Lukiopsykologiin tai -kuraattoriin voivat olla yhteydessä koulun työntekijöiden ohella muut ammatilliset sidosryhmät salassapitosäännösten estämättä. Opiskelijan huoltajalle on myös annettava tieto yhteydenotosta, jollei laissa toisin säädetä.
Toimi näin
Porin lukioiden opiskelija voi ottaa yhteyttä kuraattoriin puhelimitse, Wilmassa ja myös Facebookissa lukiokuraattori. Tapaamiseen voi hakeutua myös rehtorin, opettajan, terveydenhoitajan tai opinto-ohjaajan ohjaamana. Vanhemmat voivat myös ottaa yhteyttä, jos ovat huolissaan nuorensa tilanteesta.
Yhteystiedot
Sivistystoimiala
Porin kaupungin sivistyksen toimialaan kuuluvat varhaiskasvatus, esiopetus, koululaisten iltapäivätoiminta, perusopetus, lukiokoulutus, musiikinalan perusopetus ja vapaa sivistystyö. Näiden lisäksi toimiala vastaa kulttuurista sekä liikunta- ja nuorisopalveluista.
Käyntitiedot
28600 Pori
Lisätietoja: C-rakennus, 3. kerros
+358 2 621 1100
Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon psykologien yhteystiedot verkkosivulla
Porin kaupungin koulu- ja opiskeluterveydenhuollon psykologien yhteystiedot verkkosivulla.
Lukiokoulutuksen opiskeluhuollon ja tukipalveluiden verkkosivu
Lukiokoulutuksen opiskeluhuollon ja tukipalveluiden verkkosivu, josta löytyy lisätietoja opiskelijaterveydenhuollon palveluista (terveydenhoitajat, lääkäri ja hammashuolto) ja
opiskeluhuollon palveluista (lukiopsykologi ja lukiokuraattori).
Oppilaanohjaus Porin kaupungissa
Porin kaupungin kouluissa saa oppilaanohjausta, jos tarvitsee neuvoja tai tukea opiskelussa.
Lisätietoja oppilaanohjauksesta saa Porin kaupungin verkkosivulta, josta löytyvät ohjauksen periaatteet ja koulujen oppilaanohjauksesta vastaavien opettajien yhteystiedot.
Vuosiluokilla 1–6 oppilaanohjausta annetaan eri oppiaineiden ja koulun muun toiminnan yhteydessä. Vuosiluokilla 7–9 oppilaanohjaus on oma oppiaineensa.
Oppilaanohjaajan keskeiset tehtävät:
- oppilaan kasvun ja kehityksen ohjaus
- Opiskelutaitojen ja opiskelun ohjaus
- Ammatillisen suuntautumisen ohjaus
- Jatko-opintoihin ohjaus
Oppilashuollon kuraattoritoiminta
Kuraattorin työn perustehtävä on sosiaalityön keinoin edistää sosiaalista hyvinvointia ja ehkäistä syrjäytymistä lasten ja nuorten sekä heidän perheidensä keskuudessa.
Koulun sosiaalityön keinoja ovat psykososiaalinen työ, yhteistyö ja vaikuttaminen kouluyhteisössä, asuinalueella, kunnassa sekä yhteiskunnassa lapsia ja nuoria koskevissa asioissa sekä toiminnan että suunnittelun ja päätöksenteon tasolla sekä tiedottaminen.
Kuraattori toimii yhteistyössä oppilaan, hänen vanhempiensa, häntä hoitavien ja kasvattavien henkilöiden, kouluyhteisön sekä koulutoimen, sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaisten ja muiden viranomaisten kanssa.
Oppilashuollon verkkosivut
Oppilashuolto on oppilaan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä, ylläpitämistä ja niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa. Se on myös oppimisvaikeuksia sekä terveydellisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia ongelmia ehkäisevää ja korjaavaa toimintaa. Hyvä oppilashuollon toteutuminen edellyttää moniammatillista yhteistyötä sekä tiivistä yhteistyötä kotien kanssa.
Koulun toimintaa pyritään suunnittelemaan sellaiseksi, että ilmapiiri on oppilasta tukeva ja ongelmien ennaltaehkäisyyn keskittynyt. Hyvin toteutunut oppilashuoltotyö on osa koulun luontevaa arkipäivää, ja siihen antavat oman panoksensa kaikki koulussa työskentelevät aikuiset.