Porin kaupunki
Maahanmuuttajien valmistava opetus
Perusopetukseen valmistava opetus on tarkoitettu peruskouluikäisille 7-16 -vuotiaille maahanmuuttajataustaisille oppilaille, joiden suomen kielen taito ei vielä ole riittävän hyvä perusopetuksen ryhmässä opiskelemiseen. Valmistavassa opetuksessa oppilas tutustuu suomalaiseen kouluun ja kulttuuriin sekä opetusmenetelmiin. Opetuksen tavoitteena on kehittää oppilaan suomen kielen taitoa ja tarvittavia valmiuksia perusopetukseen siirtymistä varten. Valmistavassa opetuksessa pääpaino on suomen kielen opiskelussa. Lisäksi voidaan opiskella myös muita perusopetuksen oppiaineita. Valmistavan opetuksen aikana ei opeteta uskontoa. Kun oppilaan suomen kielen taito kehittyy, hän osallistuu mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi taide- ja taitoaineissa perusopetuksen luokkien oppitunneille.
Valmistavassa opetuksessa ei ole valtakunnallista oppimäärää tai tuntijakoa, vaan jokaiselle oppilaalle laaditaan henkilökohtainen opinto-ohjelma. Opetusta annetaan noin 10 oppilaan kokoisessa ryhmässä. Oppitunteja on viikossa 20 - 30 oppilaan luokkatason mukaan. Valmistavan opetuksen aikana kartoitetaan oppilaan oppimisvalmiudet ja erityistarpeet. Kun opetus päättyy, oppilaalle määritellään hänen taitojaan ja valmiuksiaan vastaava luokka-aste perusopetuksessa. Valmistava opetus arvioidaan sanallisella todistuksella.
Valmistava opetus kestää noin vuoden, mutta aika on yksilöllisesti joustava. Oppilaat siirtyvät valmistavan opetuksen jälkeen omaan lähikouluunsa. Jos valmistavassa opetuksessa olevan oppilaan koulumatkan pituus ylittää kuljetussäännössä määritellyn pituuden, Porin kaupunki maksaa koulumatkan.
Porissa perusopetukseen valmistavaa opetusta järjestetään Kaarisillan yhtenäiskoulussa. Valmistavan opetuksen jälkeen oppilas siirtyy pääsääntöisesti omaan lähikouluunsa. Kaarisillan yhtenäiskoulussa on alkuopetuksen inklusiivinen valmistava opetus.
Toimi näin
Lisätietoja saat Kaarisillan yhtenäiskoulun rehtorilta tai Sivistyksen toimialasta koulutussuunnittelijalta puhelimitse tai sähköpostitse. Porin kaupungin vaihteen kautta saat lisätietoa tarvitsemaltasi henkilöltä.
Kenelle ja millä ehdoin
Valmistavaa opetusta voivat saada maahanmuuttajataustaiset oppilaat, joiden suomen tai ruotsin taito ja muut valmiudet eivät riitä esi- ja perusopetuksen ryhmissä opiskelemiseen.
Perusopetukseen valmistavaan opetukseen voivat osallistua maahanmuuttajataustaiset oppilaat, joiden suomen kielen taito ei riitä perusopetuksen ryhmässä opiskelemiseen.
Yhteystiedot
Kaarisillan yhtenäiskoulu
Kaarisillan yhtenäiskoulu on Porin kaupungin yhtenäiskoulu, jossa toimivat 1. - 9. luokat.
Käyntitiedot
28190 Pori
+358 44 701 5308
+358 44 701 5307
+358 44 701 5309
Sivistystoimiala
Porin kaupungin sivistyksen toimialaan kuuluvat varhaiskasvatus, esiopetus, koululaisten iltapäivätoiminta, perusopetus, lukiokoulutus, musiikinalan perusopetus ja vapaa sivistystyö. Näiden lisäksi toimiala vastaa kulttuurista sekä liikunta- ja nuorisopalveluista.
Käyntitiedot
28600 Pori
Lisätietoja: C-rakennus, 3. kerros
+358 2 621 1100
Oppilaanohjaus Porin kaupungissa
Porin kaupungin kouluissa saa oppilaanohjausta, jos tarvitsee neuvoja tai tukea opiskelussa.
Lisätietoja oppilaanohjauksesta saa Porin kaupungin verkkosivulta, josta löytyvät ohjauksen periaatteet ja koulujen oppilaanohjauksesta vastaavien opettajien yhteystiedot.
Vuosiluokilla 1–6 oppilaanohjausta annetaan eri oppiaineiden ja koulun muun toiminnan yhteydessä. Vuosiluokilla 7–9 oppilaanohjaus on oma oppiaineensa.
Oppilaanohjaajan keskeiset tehtävät:
- oppilaan kasvun ja kehityksen ohjaus
- Opiskelutaitojen ja opiskelun ohjaus
- Ammatillisen suuntautumisen ohjaus
- Jatko-opintoihin ohjaus
Oppilashuollon kuraattoritoiminta
Kuraattorin työn perustehtävä on sosiaalityön keinoin edistää sosiaalista hyvinvointia ja ehkäistä syrjäytymistä lasten ja nuorten sekä heidän perheidensä keskuudessa.
Koulun sosiaalityön keinoja ovat psykososiaalinen työ, yhteistyö ja vaikuttaminen kouluyhteisössä, asuinalueella, kunnassa sekä yhteiskunnassa lapsia ja nuoria koskevissa asioissa sekä toiminnan että suunnittelun ja päätöksenteon tasolla sekä tiedottaminen.
Kuraattori toimii yhteistyössä oppilaan, hänen vanhempiensa, häntä hoitavien ja kasvattavien henkilöiden, kouluyhteisön sekä koulutoimen, sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaisten ja muiden viranomaisten kanssa.
Oppilashuollon verkkosivut
Oppilashuolto on oppilaan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä, ylläpitämistä ja niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa. Se on myös oppimisvaikeuksia sekä terveydellisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia ongelmia ehkäisevää ja korjaavaa toimintaa. Hyvä oppilashuollon toteutuminen edellyttää moniammatillista yhteistyötä sekä tiivistä yhteistyötä kotien kanssa.
Koulun toimintaa pyritään suunnittelemaan sellaiseksi, että ilmapiiri on oppilasta tukeva ja ongelmien ennaltaehkäisyyn keskittynyt. Hyvin toteutunut oppilashuoltotyö on osa koulun luontevaa arkipäivää, ja siihen antavat oman panoksensa kaikki koulussa työskentelevät aikuiset.