Siirry sisältöön

Porin kaupunki

Joustava perusopetus (JOPO)

Joustava perusopetus eli JOPO-toiminta on tarkoitettu niille 7–9-luokkien oppilaille, joilla on alisuoriutumista ja heikko opiskelumotivaatio sekä oppilaille, joiden arvioidaan olevan vaarassa syrjäytyä jatkokoulutuksesta ja työelämästä ja/tai jotka ovat vaarassa jäädä ilman perusopetuksen päättötodistusta. JOPO-toiminnassa korostuu oppilaiden yksilöllisten tarpeiden huomioon ottaminen. Painopiste voi olla työssäoppimisessa, oppilaiden jatko-opintojen kannalta välttämättömän osaamisen kartuttamisessa ja/tai oppilaan kasvatuksellisessa tukemisessa ja omien vahvuuksien paikantamisessa. Joustavalla perusopetuksella pyritään vähentämään perusopetuksen keskeyttämistä ja ehkäisemään syrjäytymistä. Tavoitteena on vahvistaa oppilaiden opiskelumotivaatiota ja elämänhallintaa.

Joustava perusopetus järjestetään lähiopetuksena omassa pienryhmässään koulussa, ohjattuna opiskeluna työpaikoilla ja muissa oppimisympäristöissä moniammatillista yhteistyötä sekä tuki- ja neuvontapalveluita käyttäen. Oppilaat osallistuvat soveltuvin osin muihin yleisopetuksen ryhmiin esimerkiksi valinnaisissa aineissa sekä taide- ja taitoaineissa. JOPO-ryhmässä opiskelevat oppilaat opiskelevat perusopetuksen opetussuunnitelman mukaan. Joustavan perusopetuksen oppilaalle laaditaan oppimissuunnitelma yhteistyössä oppilaan ja huoltajan kanssa. Mikäli oppilas saa erityistä tukea, joustava perusopetus kuvataan vastaavalla tavalla henkilökohtaisessa opetuksen järjestämistä koskevassa suunnitelmassa eli HOJKSissa. JOPO-toiminnassa käytetään toiminnallisia ja työpainotteisia opiskelumenetelmiä.

JOPO-toiminnassa korostuvat moniammatillinen sekä eri hallintokuntien ja organisaatioiden välinen yhteistyö. Opettaja vastaa JOPO-ryhmän opetuksesta ja toiminnasta. JOPO-toiminnan organisoinnista vastaa rehtori tukenaan tiimi, johon kuuluvat rehtorin lisäksi JOPO-ryhmän opettaja ja koulukuraattori. Kuraattorin osallistuminen toimintaan on välttämätöntä moniammatillisuuden toteutumiseksi. Tiimiin voivat kuulua tarvittaessa koulunkäyntiohjaaja ja koulun muu oppilashuoltohenkilöstö. Tiivistä yhteistyötä tehdään myös oppilaanohjaajan kanssa toisen asteen jatko-opintojen järjestämiseksi. Lisäksi yhteistyötä tehdään mm. ammatillisten oppilaitosten ja lukioiden kanssa.

Maksullisuus: Palvelu on maksuton
Alue: Pori
Palvelun kieli: Suomi

Toimi näin

JOPO-toimintaan haetaan kevätlukukaudella. Hakemuksen saa oman koulun oppilaanohjaajalta tai kuraattorilta. Oppilas valitaan joustavaan perusopetukseen oppilaan tai huoltajan hakemuksesta. Koulu myös tiedottaa kohderyhmään kuuluville oppilaille ja heidän huoltajilleen joustavasta perusopetuksesta ja hakumenettelystä.

Kenelle ja millä ehdoin

Joustava perusopetus eli JOPO-toiminta on tarkoitettu niille 7–9-luokkien oppilaille, joilla on alisuoriutumista ja heikko opiskelumotivaatio sekä oppilaille, joiden arvioidaan olevan vaarassa syrjäytyä jatkokoulutuksesta ja työelämästä ja/tai jotka ovat vaarassa jäädä ilman perusopetuksen päättötodistusta.

Ensisijaisia ovat 8. ja 9.luokan porilaiset oppilaat.

Yhteystiedot

palvelupaikka

Itätuulen koulu

Itätuulen koulu on Porin kaupungin yhtenäiskoulu, jossa toimivat 1. - 9. luokat.

Käyntitiedot

Kalskeentie 9
28370 Pori
Vararehtori
+358 44 701 1016
Koulusihteeri
+358 44 701 5123
palvelupaikka

Kaarisillan yhtenäiskoulu

Kaarisillan yhtenäiskoulu on Porin kaupungin yhtenäiskoulu, jossa toimivat 1. - 9. luokat.

Käyntitiedot

Jokisatamantie 1
28190 Pori
Koulusihteeri
+358 44 701 5307
opettajainhuone
+358 44 701 5309
palvelupaikka

Kuninkaanhaan koulu

Kuninkaanhaan koulu on Porin kaupungin yläkoulu, jossa toimivat 7. - 9 luokat.

Käyntitiedot

Kuninkaanhaanaukio 14
28130 Pori
Koulusihteeri
+358 44 701 5354
palvelupaikka

Länsi-Porin koulu

Länsi-Porin koulu on Porin kaupungin yläkoulu, jossa toimivat 7. - 9. luokat.

Käyntitiedot

Aatuntie 6
28600 Pori
Koulusihteeri
+358 44 701 5304
opettajainhuone (ei tekstiviestejä)
+358 44 701 5296
palvelupaikka

Meri-Porin yhtenäiskoulu

Meri-Porin yhtenäiskoulu on Porin kaupungin yhtenäiskoulu, jossa toimivat 1. - 9. luokat.

Käyntitiedot

Rieskalantie 8
28800 Pori
Koulusihteeri
+358 44 701 5376
palvelupaikka

Noormarkun yhtenäiskoulu

Noormarkun yhtenäiskoulu on Porin kaupungin yhtenäiskoulu, jossa toimivat 1. - 9. luokka.

Käyntitiedot

Museotie 12
29600 Noormarkku
Koulusihteeri
+358 44 701 5085
opettajainhuone (ei tekstiviestejä)
+358 44 701 3341
palvelupaikka

Porin Lyseon koulu

Porin Lyseon koulu on Porin kaupungin yläkoulu, jossa toimivat 7. - 9. luokat.

Käyntitiedot

Annankatu 5
28100 Pori
Koulusihteeri
+358 44 701 5103
opettajainhuone
+358 44 701 2775
Koulusihteeri
+358 44 701 5347
lisätietoja

Joustava perusopetus (JOPO)

Joustava perusopetus eli JOPO-toiminta on tarkoitettu niille 7–9-luokkien oppilaille, joilla on alisuoriutumista ja heikko opiskelumotivaatio sekä oppilaille, joiden arvioidaan olevan vaarassa syrjäytyä jatkokoulutuksesta ja työelämästä ja/tai jotka ovat vaarassa jäädä ilman perusopetuksen päättötodistusta. JOPO-toiminnassa korostuu oppilaiden yksilöllisten tarpeiden huomioon ottaminen.

Joustava perusopetus järjestetään lähiopetuksena omassa pienryhmässään koulussa, ohjattuna opiskeluna työpaikoilla ja muissa oppimisympäristöissä moniammatillista yhteistyötä sekä tuki- ja neuvontapalveluita käyttäen. Oppilaat osallistuvat soveltuvin osin muihin yleisopetuksen ryhmiin esimerkiksi valinnaisissa aineissa sekä taide- ja taitoaineissa. JOPO-ryhmässä opiskelevat oppilaat opiskelevat perusopetuksen opetussuunnitelman mukaan. Joustavan perusopetuksen oppilaalle laaditaan oppimissuunnitelma yhteistyössä oppilaan ja huoltajan kanssa.

Lisätietoja joustavaan perusopetukseen hakemisesta saat koulun rehtorilta tai koulukuraattorilta.

lisätietoja

Perusopetus

Perusopetus on opetussuunnitelman mukaista yleisopetusta, joka tukee oppilaiden kasvua ihmisinä ja yhteiskunnan jäseninä sekä opettaa tarpeellisia tietoja ja taitoja. Se tuottaa kaikille saman jatko-opintokelpoisuuden toisen asteen koulutukseen.

Oppivelvollisia ovat Suomessa vakinaisesti asuvat lapset sinä vuonna, jona he täyttävät seitsemän vuotta. Oppivelvollisuus päättyy, kun he ovat suorittaneet perusopetuksen oppimäärän tai oppivelvollisuuden alusta on kulunut kymmenen vuotta. Vamman tai sairauden takia oppivelvollisuus voi olla pidennetty. Aikuiset voivat suorittaa perusopetuksen oppimäärän esimerkiksi aikuislukioissa tai kansan- ja työväenopistoissa.

Oppilaan lähikoulu määräytyy oppilaan asuinosoitteen perusteella. Jokaisella koululla on oma oppilasalue, jonka alueella asuville lapsille koulu on lähikoulu. Oppilasalueiden rajoilla voidaan vuosittain määritellä oppilaan lähikoulu uudelleen opetusyksikön päällikön päätöksellä. Oppilas voi hakeutua myös muuhun, niin sanottuun toissijaiseen kouluun. Toissijaiseen kouluun voidaan ottaa, mikäli siellä on tilaa.