Porin kaupunki
Esiopetuksen oppilashuolto
Oppilashuollolla tarkoitetaan lapsen hyvän oppimisen, psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa esiopetuksessa. Oppilashuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä yhteisöllisenä oppilashuoltona. Tämän lisäksi lapsilla on oikeus yksilökohtaiseen oppilashuoltoon.
Yhteystiedot
Iltapäivätoiminnan sähköinen asiointi
Iltapäivätoiminnan paikkojen hakeminen tapahtuu Porin kaupungin verkkosivujen kautta. Sivuston linkit ohjaavat hakijat Porin kaupungin Wilmaan.
Varhaiskasvatuksen palvelunumero
Varhaiskasvatuksella edistetään suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti lasten tasapainoista kasvua, kehitystä ja oppimista. Toiminta perustuu kasvatushenkilöstön ja vanhempien yhteistyöhön, jossa lapsen vanhemmat ja varhaiskasvatuksen henkilökunta sitoutuvat toimimaan yhdessä lapsen kasvun, kehityksen ja oppimisen prosessien tukemisessa.
Varhaiskasvatuspalveluja toteutetaan päiväkodeissa, perhepäivähoidossa sekä avoimissa varhaiskasvatuspalveluissa. Avoimet varhaiskasvatuspalvelut (avointen päiväkotien ryhmät ja perhekerhot) on tarkoitettu perheille, joilla ei ole tarvetta varsinaiseen hoitopaikkaan.
Varhaiskasvatusta järjestetään osa- tai kokoaikaisena sekä vuorohoitona. Osapäivähoitoa on korkeintaan neljä tuntia päivässä kestävä varhaiskasvatus.
Varhaiskasvatuspalveluja järjestetään sekä kunnallisina että yksityisinä. Päiväkodeissa on ryhmiä sekä alle 3-vuotiaille että yli 3-vuotiaille lapsille.
+358 2 623 4350
Englanninkielinen esikoulu - English Preschool
Englanninkielinen esikoulu eli Enkkueskarit - English Preschool on Porin kaupungin varhaiskasvatuksen palvelu.
Esiopetus tapahtuu englannin kielellä ja vuorovaikutuksen ensisijainen kieli on englanti. Opetuksessa pyritään varmistamaan keskeinen käsitteistö sekä suomen että englannin kielissä. Kannustamme ja innostamme lasta vieraan kielen käyttöön.
Esikoulu sijaitsee Cygnaeuksen koulun tiloissa.
Käyntitiedot
28100 Pori
+358 44 701 8876
Erityisvarhaiskasvatuksen verkkosivu
Porin kaupungin erityisvarhaiskasvatuksen verkkosivu.
Esi- ja perusopetuksen koulukuljetusten verkkosivu
Porin kaupungin esi- ja perusopetuksen koulukuljetuksista löydät lisätietoja verkkosivulta.
Esiopetuksen koulukuljetusten verkkosivu
Esiopetusaika (neljä tuntia/päivä) on määritelty kunkin päiväkodin omassa toimintasuunnitelmassa. Esiopetuksen oppilaiden vanhemmat tai muu huoltaja turvaavat oppilaiden esiopetusmatkat saattaen tai järjestämällä muulla tavalla oppilaan turvallinen kulkeminen esiopetusmatkoilla. Jos lapsella on esiopetuksen lisäksi esiopetusta täydentävää varhaiskasvatusta, kuljetusetua ei myönnetä kotoa varhaiskasvatukseen eikä varhaiskasvatuksesta kotiin.
Esiopetuksen oppilas saa kuljetusedun, kun matka kotoa lähimpään esiopetuspaikkaan tai varhaiskasvatuksen osoittamaan muuhun esiopetuspaikkaan on yli kolme kilometriä. Vanhempien omasta aloitteesta tapahtuva esiopetuspaikan hakeminen kauempaa kuin kotoa lähimmästä esiopetuspaikasta tai sivistystoimialan osoittamasta esiopetuspaikasta ei oikeuta kuljetusetuun ollenkaan.
Jos lapsi on ennen esiopetuksen alkua varhaiskasvatuksessa muussa kuin kotia lähimpänä olevassa varhaiskasvatuspaikassa, ohjeistetaan perhe tekemään siirtohakemus oman alueen kotia lähimpänä olevaan päiväkotiin tai varhaiskasvatuksen osoittamaan esiopetukseen. Mikäli perhe haluaa lapsen jatkavan aiemmassa paikassa, lapsella ei ole kuljetusetua.
Palvelusetelipäiväkodissa olevilla esioppilailla ei ole kuljetusetua. Pääsääntöisesti palvelusetelipäiväkoteihin ohjataan esioppilaita, jotka tarvitsevat myös sitä täydentävää varhaiskasvatusta eikä heillä näin ollen ole kuljetusetua.
Esiopetuksen oppilashuollon palvelut
Esiopetuksen oppilaalla on oikeus oppilashuoltoon eli huolenpitoon lapsen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista sekä yksilönä että osana ryhmää.
Oppilashuollon palveluita ovat psykologi- ja kuraattoripalvelut sekä terveydenhoitopalvelut, jotka järjestetään terveydenhuoltolain mukaisina ikäryhmälle suunnattuina neuvolapalveluina.
Oppilashuollon tavoitteet, tehtävät ja toteuttamisen periaatteet muodostavat esiopetuksesta toisen asteen koulutukseen ulottuvan jatkumon. Esiopetuksen ja muun varhaiskasvatuksen sekä perusopetuksen välinen vuorovaikutus on tärkeää pohdittaessa oppilashuollon toimintaa. Yhtenäiset käytännöt tukevat eri kehitysvaiheissa lapsen terveyttä, hyvinvointia ja oppimista.
Esiopetuksen oppilashuoltoa toteuttavat kunnan viranomaiset yhteistyössä lapsen vanhempien tai huoltajien ja lapsen itsensä kanssa.
Esiopetus on lakisääteinen ja tarkoitettu kaikille alle kouluikäisille lapsille vuotta ennen oppivelvollisuuden alkamista.
Ruokailu varhaiskasvatuksessa ja kouluissa
Perusopetuslain mukaan opetukseen osallistuvalle on annettava jokaisena työpäivänä tarkoituksenmukaisesti järjestetty ja ohjattu, täysipainoinen maksuton ateria. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan antamien suositusten mukaan kouluruokailu tarjoaa kolmanneksen päivittäisestä ravinnon tarpeesta.
Niin osa-aikaisessa kuin kokopäiväisessä varhaiskasvatuksessa olevat lapset ovat oikeutettuja ruokailuun ja tarvittaviin välipaloihin, joista vanhemmat maksavat hoidon kuukausittaisissa maksuissaan. Esi- ja perusopetuksen oppilaat ovat oikeutettuja kunnan tarjoamaan maksuttomaan kouluateriaan koulupäivinä. Lukiolaiset ja ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijat ovat oikeutettuja ateriaan vähintään niinä päivinä, joina opetus tapahtuu koulussa.
Varhaiskasvatus- ja kouluruokailun järjestämisessä otetaan huomioon pienten lasten, koululaisten ja opiskelijoiden allergiat ja muut sairaudet, eettiset valinnat ja uskonnon erityispiirteet.
Tarvittaessa erityisruokavaliota koskevia tarkennuksia ja lisätietoja voi toimittaa suoraan koulun keittiölle. Mikäli erityisruokavaliota noudattava oppilas ei osallistu tiettynä ajanjaksona, esimerkiksi loman vuoksi, kouluruokailuun, huoltajaa pyydetään ilmoittamaan asiasta koulun keittiöön.
Sivistyksen toimialan Esi- ja perusopetuksen koulukuljetusperiaatteet (kuljetussääntö)
Jos lapsesi saa perusopetusta, lisäopetusta tai esiopetusta on hänellä oikeus maksuttomaan kuljetukseen myös silloin, kun matka on hänen ikänsä ja muut olosuhteet huomioon ottaen muodostunut liian vaikeaksi, rasittavaksi tai vaaralliseksi. Katso tarkemmat tiedot menemällä verkko-osoitteen kautta koulumatkat- ja kuljetukset sivulle.
Sivistyksen toimialan Esi- ja perusopetuksen koulukuljetusperiaatteet (kuljetussääntö) löydät verkosta myös pdf-tiedostona.
Varhaiskasvatuksen kerhotoiminta
Avoimissa päiväkodeissa järjestetään maksutonta toimintaa kotihoidossa oleville 2-5 -vuotiaille lapsille. Lisäksi yksiköissä on myös perhekerhoja, joihin osallistuvat vanhempi ja lapsi/lapset yhdessä.
Avoimessa päiväkodissa lapsella on mahdollisuus tutustua ikäisiinsä lapsiin ja solmia kaverisuhteita. Lapsi oppii toimimaan ryhmässä. Hän voi harjoitella sosiaalisia taitoja sekä sisällä että ulkona tapahtuvan leikkitoiminnan myötä. Lapsi saa uusia kokemuksia ja virikkeitä kasvunsa ja kehityksensä tueksi. Lisäksi avoimissa päiväkodeissa voidaan järjestää yhteisiä tapahtumia ja retkiä, joihin voi osallistua vanhemman ja sisarusten kanssa.
Avointen päiväkotien ryhmät tarjoavat kevyemmän vaihtoehdon koko- tai osa-aikaiselle varhaiskasvatukselle. Kotihoidossa olevalla lapsella on mahdollisuus osallistua ohjattuun toimintaan lapsiryhmässä.
Toiminnan keskeisiä tavoitteita ovat sosiaalisten taitojen opetteleminen ja myönteisten kokemusten saaminen sekä itsestä että ryhmässä toimimisesta. Ryhmien toiminnalla tuetaan lapsen itsetunnon kehittymistä ja itsenäistymistä sekä perheitä kasvatustyössä. Ryhmissä työskentelevät varhaiskasvatuksen opettaja ja lastenhoitaja.
Toiminta on osaviikkoista ja osapäiväistä. Päivittäinen toiminta-aika on korkeintaan kolme tuntia. Toimintaan osallistuminen ei vaikuta Kelan maksamaan kotihoidontukeen. Avoimessa päiväkodissa ei tarjota aterioita vaan lapset syövät päivän aikana omat eväät.
Varhaiskasvatusmaksujen verkkosivu
Varhaiskasvatusmaksujen verkkosivu, josta löytyvät varhaiskasvatusmaksujen määräytymisperusteet ja maksujen perusteena olevia tuloja koskevat määräykset. Ne sisältyvät lakiin ja asetukseen varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista.
Yksityinen varhaiskasvatus (palveluseteli) listattuna verkkosivu
Porissa toimivat yksityiset päiväkodit, joihin voi hakea palveluseteliä, listattuna varhaiskasvatuksen verkkosivulla.
Yksityisen varhaiskasvatuksen ja ryhmäperhepäivähoidon yksiköt listattuna verkkosivu
Varhaiskasvatuksen verkkosivu, jossa on listattuna yksityisen varhaiskasvatuksen ja ryhmäperhepäivähoidon yksiköt.
Vanhemmat voivat halutessaan valita lapselle yksityisen varhaiskasvatuksen. Yksityinen varhaiskasvatus voi olla yksityisessä päiväkodissa, yksityistä perhepäivähoitoa hoitajan omassa kodissa, ryhmävarhaiskasvatusta tai hoitoa, jossa perhe palkkaa kotiinsa hoitajan.
Porissa yksityiseen varhaiskasvatukseen tai ryhmäperhepäivähoitoon voi saada Kelan yksityisen hoidon tukea sekä alle 5-vuotiaasta lapsesta kuntalisää. Yksityiseen varhaiskasvatukseen voi hakea palveluseteliä.